Начало За нас Реклама Контакти

Паста с пиле, маслини и рикота

Снимка за Паста с пиле, маслини и рикота
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Нетрадиционното използване на корите за лазаня в тази рецепта лесно предизвиква кулинарния интерес, особено като се вземат предвид и вкусният сос от рикота и ароматното пилешко месо.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 500 г листа за лазаня или друга едра паста
  2. 400 г пилешко месо, нарязано на едри кубчета
  3. 1 с. л. зехтин
  4. 1 с. л. масло
  5. 100 г зелени маслини с бадем или чушка
  6. 100 г рикота или крем сирене
  7. 1 с. л. настъргана лимонова кора
  8. 2 с. л. лимонов сок
  9. 1 стрък розмарин
  10.  сол и шарен пипер на вкус
  11.  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се обтрива със сол, шарен пипер и половината от настърганата лимонова кора. Добавя се 1 с. л. лимонов сок и се оставя да се маринова 10 - 20 мин.

  2. 2.

    В загрeтите олио и зехтин се слага месото и се разбърква 5-6 мин., докато порозовее. Добавят се маслините и се разбъркват още 2-3 мин.

  3. 3.

    Слагат се да заврат 2 л вода с 1 ч. л. морска сол. Пускат се листата за лазаня и се варят 3 мин., ако са пресни, и 5-6 мин., ако са сушени или до ал денте*. Отцеждат се и се разбъркват с 1 с. л. зехтин.

  4. 4.

    Рикотата се смесва с останалите лимонов сок и кора, добавят се 2-3 листенца розмарин, нарязани на ситно, 2-3 с. л. от отварата на пастата, сол и пипер . Сместа се слага в малък тиган на огъня и се разбърква, докато се сгорещи.

  5. 5.

    Листата лазаня се нагъват ветрилообразно, като между тях се слага от соса и от месото с маслините. Всичко се гарнира с листенца розмарин.

  6.  

* Al dente на италиански означава „на зъба” и е степен на сваряване при пастата, когато тя оказва известна съпротива на зъба при захапване. Италианците много държат пастата да е ал денте – нито твърда, нито мека. Постига се с практиката, тъй като различните видове и форми паста увират за различно време – то е посочено в упътването на опаковката, но е добре пастата да се опитва, когато наближи времето за вадене. Врящата вода се посолява добре, преди в нея да се пусне пастата, тъй като температурата на кипене на солената вода се качва на 110º С, а пастата трябва да се вари на максимална температура.
 

Подходящи типове вина
Февр. 2011
Още подобни рецепти
Коментари