Рецепти за готвене

Най-вкусните рецепти с оценки и коментари, свежи идеи за готвене

Резултати от търсенето

1 пиле
1 кофичка готварска сметана или цедено кисело мляко
1/2 майонеза (обикновенна)
1 буркан пастюризирани гъби
1/2 връзка магданоз
2 с.л. горчица
черен пипер, сол
1 щипка джинджифил

Пилето се сварява и накъсва на ситно. В голяма купа се разбиркват сметаната, майонезата и горчицата. Към тях се добавят гъбите и магданоза и се увкусява. Прибавя се пилето и се сервира. Може да се поръси със ситно нарязани маслини и/или кашкавал.

1 средно голямо пиле
150 г. почистени от костилките и нарязани маслини
150 г. нарязани орехи
150 г. нарязан на малки кубчета кашкавал
Съставките се смесват и се пълни почистеното и измито пиле. Пилето се поставя в тавичка и се залива с 1/2 чаена чаша разтопено масло ( маргарин). Покрива се с алуминиево фолио и се пече в загрята до 180 градуса фурна. След около час фолиото се маха и се оставя да се запече до зачервяване.

6 сл. олио (зехтин)
6 средни глави лук, обелени, намалени на полумесеци
6 скилидки чесън, обелени и нарязани
200гр пилешко месо, нарязано на ивици
150гр средни скариди, обелени
150гр зеле
1 / 2 чаша доматено пюре
4 яйца,
750грама студен сварен ориз
2 чаени лъжички сол
1 с.л. нарязани на ленти люти чушки ( аз предпочитам нелюти)
2 супени лъжици ядки (слънчоглед, кашу..)

Загрявате олиото в дълбок тиган. Добавяте лука и чесъна и запържете за минута до златисто жълто. Добавете пилешкото месо нарязано на ивици и скаридите за минута, след което се прибавят зелето и ядките и се пържи още около минута две. Добавяте доматеното пюре, след това яйцата и разбърквате непрекъснато в продължение на 30 секунди. Добавете ориза и сол. Добави люти чушки, разбъркайте добре и сервирайте веднага.

Съставки за Пилешка млечна супа

пиле 400 г (1/2 бр.)
моркови 100 г (1-2 бр.)
целина 30 г (1/2 глава)
прясно мляко 200 мл (1 чаена чаша)
бяло вино 20 мл (2 супени лъжици)
лук 50 г (1 глава)
черен пипер 10 зърна
счукан черен пипер
растително масло 3 супени лъжици
брашно 1 супена лъжица
магданоз
сол

Рецепта за „Териаки” – пилешки хапки

Начин на приготвяне на пилешки хапки „Териаки”

Продукти за месо с портокали:

400 гр.месо – оригиналната рецепта е със свинско, но може и пилешко

Продукти: 1 сварено пиле (около 1 кг), 3 яйца, 1 ч. ч. бира, 1 1/2 к.ч. брашно, 50 г кашкавал, 1 ч. ч. олио, 1 ч.л. сол, 1 непълна ч.л. черен пипер.

Свареното пиле се обезкостява, накъсва се на парчета и се наръсва със сол и черен пипер. Жълтъците на яйцата се разбиват с бирата и към тях се прибавя брашното, 1 щипка сол и накрая разбитите на сняг белтъци. Получената смес се разбърква с парчетата месо и настъргания кашкавал. С помощта на супена лъжица се взема от сместа, пуска се в сгорещеното олио и се пържи от двете страни до златист цвят. Поднася се с гарнитура от лютеница и сезонна салата.

Продукти за задушено пиле с гъби:
1 пиле
500гр. гъби
500гр. консервирани домати
150гр. брашно
1 глава лук
1 морков
1 стрък целина
120гр. масло
150мл. сухо бяло вино
3 с.л. зехтин
щипка канела
сол и черен пипер

Приготвяне на задушено пиле с гъби:
Започваме като изчистим добре пилето и го нарежем на 6-8 парчета. В 4 с.л. масло и 2 с.л. зехтин запържваме ситно нарязаните морков, целина и лук. След това овалваме парчетата пиле в малко брашно и ги прибавяме в тенджерата. Осилваме температурата на котлона и започваме да бъркаме, докато месото придобие светлокафяв загар. Време е да добавим бялото вино. Оставяме така докато се изпари. След това добавяме канелата и доматите, а накрая поръсваме със солта и черния пипер. Така оставяме на средно силен огън, като е желателно поне два пъти да добавим по една чаша вода, за да не загори месото по дъното.
През това време запържваме тънко нарязаните гъби в останалия зехтин. Това ще отнеме не повече от 10 минути на силен огън. След това ги добавяме към пилето и заливаме с останалото разтопено масло.
Ястието е готово за сервиране. Добър апетит!

Необходими продукти:

300 г бяло месо от пиле

Съставки:
1 пиле
1 стъклена бутилка бира
сол
пикантина
масло за намазване
1 чаена чаша вода
Приготвяне:
Пилето се овкусява с подправките. Облива се с част от бирата. Бутилката се поставя в тавата изправена. Върху нея се надява пилето. В тавата се сипва водата.
Пече се във фурна на 180 градуса до златиста коричка.

Печено пиле на шишече

Продукти:
20 кубчета пиле
сладка царевица
маслини
дафинов лист
чушки
кашкавал
доматен сос
чили

Начин на приготвяне:
Тестото се оформя и се слага в тава. Продуктите се слагат върху тестото и се запича.

Съставки:
4 пилешки филета от гърди
2 с.л. мед
1 портокал
1-2 скилидки чесън, нарязани на много ситно или настъргани
джинджифил
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Филетата се разрязват леко с нож или се начукват леко. Портокалът се изстисква и към прясно изстискания сок (без да се прецежда) се прибавят меда, чесъна, джинджифила и солта, и черния пипер. С така приготвената марината се намазват обилно филетата и се оставят да престоят около 1 час в хладилник. След това се пекат на барбекю (скара), като част от маринатата може да се запази, за да се поливат с нея допълнително филетата, докато се пекат.
Сервират се с парчета портокал и листа свежа мента.

Пиле за барбекю (с портокали и джинджифил)

Продукти: 400 г пилешки гърди, 1 чаена чаша боровинки, 1 кафена чаша кисело мляко, 1 бр. лимон, 1 бр. червени чушки, 3 супени лъжици салатна майонеза, 1 стрък целина (листа), 1 стрък зелен лук, 1 чаена лъжица сол.
Нарежете изпеченото пилешко филе и чушката на кубчета, а лука и целината на ситно. В купа разбъркайте майонезата, солта и киселото мляко. Добавете боровинките, пилето, червената чушка, целината и лука. Запазете няколко боровинки за украса. Разбъркайте леко. Покрийте и охладете 30 мин. Сервирайте по желание върху листа от китайско зеле и гарнирайте с останалите боровинки и нарязания на филийки лимон.

Пилешка салата с боровинки

Продукти за (4 порции):
4 филета от пилешки гърди
150г козе сирене
50 г запечени лешници
попарени листа спанак
сол, черен пипер
За панировката:
2 яйца
брашно
галета
натрошен натурален корнфлекс
натрошени лешници

Пилешкото месо се начуква внимателно, покрито с найлоново фолио, за да не се разкъса. Осолява се и се поръсва с черен пипер. Листата от спанак се потапят във вряла вода – само да омекнат. Сиренето се нарязва на ивици, а лешниците се накълцват на ситно. В лист от спанак се поставя парченце сирене и се поръсва със счуканите ядки. Завива се като сармичка. Увитото сирене се поставя в средата на пилешкото филе, което се завива на руло. Поръсва се с брашно, потапя се в разбито яйце и се овалва в галета. Оставя се за 5 мин. След това отново се потапя в яйце и се овалва в смес от счукан корнфлекс, смесен с натрошени лешници, и се пържи в маслена баня.

Продукти: 250 г бутер тесто, 200 г пилешко филе, 100 г топено сирене, 2 супени лъжици краве масло, 1 супена лъжица вода, 1 бр. жълтък от яйца, 2 супени лъжици магданоз, 1 кафена лъжица розмарин.
Подправете пилето със сол и пипер на вкус. Разтопете маслото в тиган и запържете пилето до златисто. Извадете и охладете до стайна температура.
Оставете тестото да се отпусне за 30 мин. Разстелете го на леко набрашнена повърхност и разрежете на 2 парчета. Намажете парчетата с топеното сирене, поръсете с магданоза и сложете разрязаното филе. Разбийте яйцето с водата и намажете крайщата на тестото с част от сместа. Сгънете крайщата на тестото към центъра и ги притиснете, за да не се отворят. Поставете в тава и намажете горната повърхност с жълтъка. Печете около 25 мин. в загрята на 200 градуса фурна. Охладете, поръсете с розмарина и разрежете на парчета.

Пиле с подправки в тесто

Съставки:
4 пилешки филета от гърди
1-2 скилидки чесън, нарязани много наситно или настъргани
3-4 с.л. зехтин
3-4 с.л. балсамов оцет
чубрица, босилек
черен пипер
Приготвяне:
Филетата се разрязват леко или се начукват леко. Намазват се добре с настъргания или ситно нарязан чесън. Поставят се в подходящ съд и се заливат със зехтина и балсамовия оцет, като също така се поръсват обилно с останалите подправки като чубрица (риган) и босилек. Черен пипер се добавя на вкус, но сол не е необходимо, понеже оцетът е достатъчно солен. Така приготвените филета се оставят да постоят за 1-2 часа в хладилник, а след това се пекат на барбекю (скара) до готовност, като може част от маринатата да се запази, за да се мажат допълнително с нея филетата, докато се пекат.
Поднасят се с печени на барбекю (скара) зеленчуци, като патладжан или тиквички (зукини).

Пиле за барбекю (с балсамов оцет)

Необходими продукти
500 гр. свински вратни пържоли
500 гр. пилешко месо
500 гр. телешко месо
300 гр. пушен бекон
Тънка наденица
1 кисела зелка
1/2 ч. ориз
Дафинов лист
Чер пипер (зърна)
Червен пипер
Олио
Начин на приготвяне
Добре е Капамата да се прави в глинен гювеч. По – голяма част от зелето се нарязва на ситно. На дъното на гювеча се слага малко олио и един ред от нарязаното зеле. След това продуктите започват да се редят в следната последователност: върху нарязаното зеле се слагат оформени колелца от тънката наденица и телешкото месо. Покрива се с ред нарязано зеле. Върху него се реди пилешкото месо и беконът. Отново се слага ред нарязано зеле. Следва да се наредят свинските пържоли. Между редовете се поръсва ориз, черен и червен пипер и се слага дафиновият лист. Добавя се 1 ч. вода. Всичко се завива с цели листа от зелето, захлупва се и се слага да се пече във фурна, на по ниски градуси.
Време за приготвяне
3- 4 часа

Капама

Съставки:
5 средно големи картофа
1 пилешко бутче
1/2 глава лук
копър
майонеза
сол
черен пипер
маслини (за декорация)
1 лимон
олио
1 яйце
Приготвяне:
Сваряваме бутчето и обезкостяваме, след това варим картофите и яйцето, картофите нарязваме на ситно, лукът също, смесваме с пилешкото месо и майонезата (на око). Добавяме олиото и лимона, солта и копъра и бъркаме добре. Оформяме на топка и стържем отгоре свареното яйце, за декорация нареждаме маслини. Поръсваме леко с черен пипер.

Картофена салата с пиле

Продукти: 1.250 кг пиле, 2 бр. бели тиквички, 450 г домати, 450 г картофи, 3 бр. моркови, 2-3 супени лъжици бяло вино, 100 г зелен фасул, 1 глава кромид лук, 2 чаени чаши спанак, 1 супена лъжица зехтин, 2 супени лъжици овесени ядки, 3 супени лъжици босилек, сол и черен пипер на вкус.
Сложете пилето, виното и половината сол в голяма тенджера и налейте вода да покрие 5 см. Оставете да ври около 35 мин., като отпенвате от време на време. Извадете пилето и отделете за друго ястие пилешките гърди. Обезкостете останалото месо и го нарежете на малки парчета.
Загрейте зехтина в голяма тенджера на умерена температура. Добавете нарязания лук и запържете около 5 мин. до златисто. Прибавете бульона и кипнете. Сложете нарязаните картофи, домати, моркови, фасул и останалата сол. Оставете да поври около 10 мин. Сложете пилешкото месо, нарязаните на филийки тиквички и ядките и варете още 15 мин. Добавете нарязания спанак и оставете да къкри още около 3 мин. Поръсете с босилека и подправете с черния пипер.

Пилешка супа със зеленчуци

Продукти: 5 кафени чаши пилешки бульон, 5 супени лъжици краве масло, 8 скилидки чесън, 4 чаени лъжици зехтин, 3 кафени лъжици листа от кориандър, 2 супени лъжици прясна мащерка, 1 кафена лъжица морска сол, 1 кафена лъжичка смес от магданоз и черен пипер.
Загрейте зехтина на умерена температура и запържете чесъна около 7-8 мин. до златисто. Преместете го в пасатор, сложете леко затопления бульон и подправете със солта и пипера. Добавете зелените подправки и маслото и разбийте до хомогенност. Преместете в сосиера.
Този сос е подходящ за печено пиле, задушени морски продукти или студено телешко.

Чеснов сос със зелени подправки

Подкрепяте ли родината си и усилията на сънародницитие си за по-добро бъдеще?