Производители на пилешко ще бъдат глобени с по 10 хил. лв. заради много вода в продуктите

Производители на пилешко ще бъдат глобени с по 10 хил. лв. заради много вода в продуктите

© Надежда Чипева

Производителите на пилешко месо ще бъдат длъжни да изписват на етикетите съдържанието на вода. Това ще бъде заложено в наредба, по която работи екип в земеделското министерство. Това съобщи пред журналисти агроминистърът Мирослав Найденов. 


През последните седмици в медиите се разказват случаи на влагане на вода в пилешкото месо с цел увеличение на теглото. Агенцията по храните и комисията за защита на потребителите пък изследваха продукти, купени в магазинната мрежа. Мирослав Найденов обяви, че при 8 от общо 14 взети проби има наднормено съдържание на вода между 27 и 51%. "В повечето случаи това дори не е вода, а солеви разтвори", обясни още министърът, допълвайки, че това е вредно за потребителите.


Очаква се комисията за потребителите да обяви имената на фирмите, чиито проби са показали високо съдържание на вода. Те ще бъдат глобени с по 10 хил. лв.




През миналата година беше въведено и изискване всички производители на млечни продукти, които използват растителни мазнини в своите продукти, да го отбелязват. Тези продукти трябва да бъдат отделени и на щандовете в магазините.


Междувременно земеделският министър повтори, че в България няма внос на краставици от Испания. Именно при такива продукти беше открита опасната бактерия ентерохеморагична ешерихия коли, която вече взе 14 жертви в Германия. Над 1000 души също са се заразили в северните части на страната. Днес ще има извънредно заседание на европейските органи по безопасност на храните по проблема.